Palmpasen

Over 2 weken is het Palmpasen, over 3 weken is het Pasen. Op vrijdag 23 maart versieren we op school de thuis gemaakte Palmpaasstok. Dat houdt in dat de kinderen van de groepen 1 t/m 4 een Palmpaasstok gaan versieren en geholpen worden door de kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Om de stok te kunnen versieren moeten alle kinderen van de groepen 1 t/m 4 donderdag 22 maart een stok meenemen voorzien van hun naam.
Bovenop de stok moet een spijker bevestigd worden die er zo’n 3 cm uit steekt, want daarop wordt het haantje later (op school) vast gezet.

Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van wat u mee kunt geven om aan de Palmpaasstok te hangen. Bijv. doppinda’s, rozijntjes (al in een zakje), mandarijntjes (ook verpakt in een zakje). Het is fijn wanneer de doppinda’s thuis al geregen zijn. Ook kunt u denken aan Nibb-it ringetjes, kleine (drop)sleutels of ander snoepgoed waar een gat in zit. Maak het uw kind zo gemakkelijk mogelijk, het zou jammer zijn als hij/ zij al snel de helft verliest. Een groen takje uit de tuin hoort er ook bij.

De betekenis van de Palmpaassstok:                                                                                                                 Het kruis verwijst naar het kruis waaraan Jezus stierf. Bovenop de stok wordt een haantje van brood geprikt ( de school zorgt voor het haantje). De verdere versiering van de stok is niet overal gelijk. De symbolen en de kleuren worden nogal eens verschillend uitgelegd. Groene takjes verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen stonden toen blij te zwaaien met palmtakken. De takjes staan ook voor een nieuw begin. Vruchten als mandarijntjes kunnen er ook aan gehangen worden als u er thuis een draad aan gemaakt heeft. Ze staan voor de zure spons die Jezus aangeboden kreeg toen hij aan het kruis hing om van te drinken. Het haantje verwijst naar het kraaien van de haan toen apostel Petrus tegen de soldaten zei dat hij Jezus niet kende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *